Luna Io a lui Jupiter este una dintre cele mai active lumi vulcanice din sistemul nostru solar, mult mai activă chiar şi faţă de Pământ. Conform EarthSky, aici se află sute de vulcani activi ce erup constant. Sonda Voyager a descoperit în 1970 că obiectul spaţial deţine vulcani activi, iar misiunea Galileo din 1990 şi 2000 a furnizat mai multe imagini impresionante cu „focul de pe Io”.
Credit-NASA/JPL-Caltech/SwRI/INAF
Misiunea actuală din apropierea lui Jupiter a trimis pe Pământ noi imagini cu erupţiile vulcanice. Noile imagini şi informaţiile au fost prelevate de Juno în timpul solstiţiului de iarnă din emisfera nordică a Pământului. Imaginile au fost realizate în timpul celui de-al 17-lea zbor al sondei. Erupţiile de Io sunt atât de puternice încât pot fi văzute chiar şi de la o dinstanţă mare faţă de lună. În acest caz, lumina reflectată de pe luna Europa a ajutat la îmbunătăţirea vizibilităţii asupra erupţiei, conform specialistei Heidi Becker din cadrul diviziei de Investigare şi Monitorizare a Radiaţiilor lui Juno.
Credit-NASA/SwRI/MSSS.
Deşi luna Io este relativ mică, aceasta are o interacţiune gravitaţională puternică cu Jupiter ce duce la erupţii vulcanice puternice şi emisii de dioxid de sulf.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: